Hvor Mange Timer Om Dagen Skal Du Jobbe Etter Loven?

Innholdsfortegnelse:

Hvor Mange Timer Om Dagen Skal Du Jobbe Etter Loven?
Hvor Mange Timer Om Dagen Skal Du Jobbe Etter Loven?

Video: Hvor Mange Timer Om Dagen Skal Du Jobbe Etter Loven?

Video: Hvor Mange Timer Om Dagen Skal Du Jobbe Etter Loven?
Video: Starship Tower Construction Begins at Cape Canaveral, Rocket Lab Neutron Update, Starlink Version 2 2024, April
Anonim

En vanlig arbeidsdag varer ikke mer enn åtte timer, med en førti timers arbeidsuke. Denne varigheten av arbeidet er fastsatt i artikkel 100 i arbeidskodeksen. Det er imidlertid unntak der lengden på arbeidsdagen enten kan øke eller redusere.

Hvor mange timer om dagen skal du jobbe etter loven?
Hvor mange timer om dagen skal du jobbe etter loven?

Jobbe tid

Arbeidskodeksen gir en klar definisjon av arbeidstid og gir ulike muligheter. Arbeidstid regnes nøyaktig når arbeidstakeren jobber direkte, utfører nøyaktig de handlingene som er tildelt ham av arbeidsavtalen og arbeidsoppgavene. Denne gangen inkluderer ikke noen pauser. I de fleste tilfeller er lengden på arbeidstiden bestemt av arbeidsgiveren og er i samsvar med loven, og utgjør ikke mer enn førti timer i uken. Disse førti arbeidstidene fordeler seg forskjellig i løpet av uken, avhengig av den såkalte arbeidstiden. Et slikt regime er etablert av en arbeidsavtale eller kontrakt.

Hovedmodusen som er brukt for bruk er normal arbeidstid. Under henne er førti timer i uken delt inn i fem virkedager på åtte arbeidstimer. Andre muligheter for fordeling av arbeidstid er også mulig. For eksempel i skiftarbeid fordeles arbeidstiden slik at resultatet ikke blir mer enn tillatt ukentlig sats.

Loven tillater både økt arbeidstid og redusert arbeid, arbeid i fleksibel modus.

Redusert arbeidstid gjelder spesielle kategorier arbeidere. Dette er mindreårige, funksjonshemmede, mennesker som jobber under skadelige eller farlige forhold.

Fleksibelt arbeid eller fleksibel arbeidstid - i dette tilfellet kan arbeidets begynnelse, slutten eller den totale varigheten av skiftet endres med gjensidig samtykke fra arbeidstakeren og arbeidsgiveren. Samtidig må arbeidstakeren fremdeles jobbe det fastsatte antall arbeidstimer per uke.

Arbeidstid kan ikke bare reduseres, men også øke.

Uregelmessig arbeidstid

Uregelmessig arbeidstid er ifølge arbeidsloven en av arbeidstidene og er en arbeidsform der ansatte om nødvendig kan involveres i arbeid utover normal arbeidstid. Slik involvering kan bare være av episodisk karakter, og i overkant av normen blir ikke slik involvering til jobb betalt, men ofte kompenseres den med ekstra permisjon.

Hvis arbeidskontrakten for en ansatt etablerer en uregelmessig arbeidsdag, betyr ikke dette at den ansatte kontinuerlig kan rekrutteres til arbeid. Artikkel 101 i arbeidsloven snakker bare om episodisk rekruttering til arbeid, det vil si at slik rekruttering under ingen omstendigheter skal være permanent eller til og med tydelig.

For ansatte med uregelmessig arbeidstid er det også interne regler i organisasjonen, der en bestemt tid for start og slutt på arbeid blir bestemt, denne tidsperioden er for alle ansatte i organisasjonen, uten unntak, den normale varigheten av arbeidet.

Annet arbeid utført utover normen

Det er andre måter å få arbeidere til å jobbe lenger enn de lovbestemte åtte timene.

En av dem er arbeid om natten. Hvis det er et produksjonsbehov, er slikt arbeid mulig. Den totale arbeidstiden skal imidlertid ikke overstige førti timer per uke. Dette kan oppnås ved å gi ekstra hviletid som tilsvarer arbeidets varighet. når denne betingelsen er oppfylt, genereres ingen ekstra timer.

Det bør tas i betraktning at nattarbeidet bør reduseres med en time.

Overtidsarbeid - det er slik de i hverdagen kaller arbeid utover normal arbeidstid, som utføres etter organisasjonens eller entreprenørens vilje, det vil si arbeidsgiveren.

Alle tilfeller der det er mulig å tildele et slikt arbeid til en ansatt er tydelig angitt i loven. Arbeidsgiveren kan ikke uavhengig endre eller supplere listen. Men hvis det er et skriftlig samtykke fra den ansatte til å utføre overtid, er det mulig å engasjere seg i det med en senere betaling i et større beløp.

Anbefalt: