Er Loven Som Forbedrer Skattebetalers Stilling Tilbakevirkende

Innholdsfortegnelse:

Er Loven Som Forbedrer Skattebetalers Stilling Tilbakevirkende
Er Loven Som Forbedrer Skattebetalers Stilling Tilbakevirkende

Video: Er Loven Som Forbedrer Skattebetalers Stilling Tilbakevirkende

Video: Er Loven Som Forbedrer Skattebetalers Stilling Tilbakevirkende
Video: Nem metode til at forlænge eller forkorte et symønster 2024, April
Anonim

Lover opererer ikke bare innenfor et bestemt territorium, men også i tide. Noen ganger må skattebetalere forholde seg til lovregler som endrer deres ansvar for forseelser. I slike tilfeller snakker de om lovens såkalte tilbakevirkende kraft. Dette prinsippet finner begrenset anvendelse i lovgivningen.

Er loven som forbedrer skattebetalers stilling tilbakevirkende
Er loven som forbedrer skattebetalers stilling tilbakevirkende

Retroaktiv virkning av loven som førte til forbedring av skattebetalernes situasjon

Skattelovgivningen sier at de handlingene som eliminerer erstatningsansvar for overtredelser eller reduserer det, samt etablerer nye garantier for å beskytte borgere og juridiske enheters interesser og juridiske rettigheter, er tilbakevirkende.

Reglene for drift av skattelover i tide er klart definert i art. 5 i skatteloven. Ved å etablere lovens normer gikk lovgiveren ut fra prinsippene om menneskehet og rettferdighet. Grunnlaget for slike bestemmelser i loven er Verdenserklæringen om menneskerettigheter, så vel som den internasjonale konvensjonen om politiske og sivile rettigheter.

Den generelle regelen er som følger: ulovligheten i atferden, dens lovlighet, samt ansvaret for brudd på loven, bestemmes av gjeldende lovgivning som er i kraft for øyeblikket. Lovens tilbakevirkende prinsipp er ett unntak. Det gjenspeiler muligheten for å anvende den nye loven på handlinger som fant sted før ovennevnte lov trådte i kraft.

Funksjoner av tilbakevirkende kraft og skattelovgivning

Den tilbakevirkende kraften til enhver lov betyr anvendelse av en juridisk norm på de omstendighetene som skjedde før lovens ikrafttredelse.

I følge den russiske grunnloven er en lov som styrker ansvaret eller etablerer det for første gang ikke tilbakevirkende. Innbyggere kan ikke holdes ansvarlige for handlinger som på tidspunktet for oppdragelsen ikke ble ansett som noe lovbrudd. Med tilbakevirkende kraft kan det ikke gis noen lov eller handle om skatter og avgifter, men bare de som er rettet mot å forbedre og lindre situasjonen til skattebetalere.

Hva regnes som handlinger som reduserer ansvar for handlinger? Dette er lovens normer som reduserer straffens alvorlighetsgrad eller reduserer sanksjonsbeløpet. Samtidig gir loven tolkning av tvil, uklarheter, mulige motsetninger til fordel for skattebetalere.

Hva skjer hvis en ny skattelov innfører en ny skatt eller avgift som øker tidligere satser? I dette tilfellet kan ikke lovens normer utvides til tidligere hendelser. En slik lov har ikke tilbakevirkende kraft.

Det er unntak fra lovens tilbakevirkende kraft. En gitt rettsakt kan ha tilbakevirkende kraft hvis den er direkte, tydelig og utvetydig stavet i selve dokumentet. Denne kategorien inkluderer skatteregler knyttet til skattesatser, avgifter, tariffer, forsikringspremier.

Hvis vi snakker om endringer i priser og fordeler for deltakere i investeringskontrakter, gjelder ikke slike endringer før utløpsdatoen for kontrakten eller utløpsdatoen for skattesatsene. Den tidligste av disse datoene tas i betraktning.

Anbefalt: