Hvilke Saker Blir Vurdert Av Forfatningsdomstolen

Innholdsfortegnelse:

Hvilke Saker Blir Vurdert Av Forfatningsdomstolen
Hvilke Saker Blir Vurdert Av Forfatningsdomstolen

Video: Hvilke Saker Blir Vurdert Av Forfatningsdomstolen

Video: Hvilke Saker Blir Vurdert Av Forfatningsdomstolen
Video: Varför ska Putin stanna? 2024, Kan
Anonim

I det moderne Russland er det nok domstoler som behandler straffesaker, sivile og voldgiftssaker, idømme dom og avgjørelse, tilfredsstille krav eller avvise dem. Men det er en annen domstol som studerer og vurderer saker som utelukkende er relatert til overholdelse av den russiske føderasjonens grunnlov, og overvåker at statlige forskrifter overholdes. Det kalles konstitusjonelt.

Forfatningsdomstolens soliditet er tydelig selv i det indre av rettssalen
Forfatningsdomstolens soliditet er tydelig selv i det indre av rettssalen

Ved veggene i Det hvite hus

Født i oktober 1991 ble den russiske forfatningsdomstolen (forfatningsdomstolen) umiddelbart involvert i kampen som utspilte seg mellom president Boris Jeltsin og hans tidligere medarbeidere, og deretter motstandere, Alexander Rutskoy og Ruslan Khasbulatov. Selv om retten ikke deltok i angrepene på Det hvite hus i Moskva eller i forsvaret, var lederen Valery Zorkin en av dem som var til stede under forhandlingene om å overvinne den konstitusjonelle krisen. Zorkin utarbeidet også teksten til avtalen mellom Jeltsin og hans motstandere, som kan ha reddet mange liv.

Det var forfatningsdomstolen som anbefalte å utsette innføringen av endringer, som betydelig begrenset makten til landets president, til den nasjonale folkeavstemningen i april 93. Og deltakerne i konflikten, som truet Russland med en ny borgerkrig, var da enige med ham. Det var sant at verden varte ikke lenge. For øvrig vurderte Boris Jeltsin de antipresidentielle rettsavgjørelsene på forhånd før de tragiske hendelsene i Moskva i oktober 1993, som naturlig nok var negative. Og etter å ha oppløst retten, opprettet han snart en annen. I henhold til den nye loven ble dommere fratatt retten til å vurdere saker på eget initiativ og vurdere konstitusjonaliteten til politiske og lovgivningsmessige handlinger fra landets øverste embetsmenn og partier.

Juridiske fullmakter

Listen over saker der 19 russiske dommere kan ta avgjørelser er begrenset av artikkel 125 i den russiske føderasjonens grunnlov. Rettslige prosedyrer utføres av dem utelukkende på motiverte forespørsler fra presidenten og regjeringen, føderasjonsrådet og statsdumaen, samt den høyeste og høyeste voldgiftsrett i Russland, lovgivende og utøvende myndigheter for de russiske konstituerende enhetene Føderasjonen, som ønsket å sjekke for overholdelse av grunnloven:

- føderale lover;

- andre normative handlinger vedtatt av presidenten, regjeringen og varamedlemmer for føderasjonsrådet og statsdumaen;

- Forfatninger og andre normative dokumenter fra republikkene og regionene som er en del av den russiske føderasjonen, knyttet til spørsmål om statsmakt;

- avtaler mellom føderale myndigheter og konstituerende enheter i Den russiske føderasjonen;

- internasjonale traktater i landet som ikke er trådt i kraft.

I tillegg kan retten vurdere tvister om kompetanse mellom statlige myndigheter, mellom statlige organer til fagets forbund, mellom sistnevnte og lignende føderale. Forfatningsdomstolens fullmakter inkluderer også tolkning av grunnloven og verifisering av lovens forfatningsmessighet, hvis anvendelse i retten forårsaket en velbegrunnet klage fra en borger. For eksempel undersøkte forfatningsdomstolen i juni 2014 konstitusjonaliteten til artikkel 3 del 11 i loven "Om monetære kvoter for militært personell og levering av separate utbetalinger til dem" og erkjente at noen av dens bestemmelser bryter med de konstitusjonelle rettighetene til innbyggere. Så anbefalte han lovgiveren å endre mekanismen for materiell erstatning for skade på familiemedlemmer til den avdøde soldaten som ikke er hans foreldre eller slektninger, men som har like rettigheter med dem.

"Høye" saker

Forfatningsdomstolen er trolig den roligste domstolen i landet. Det er ingen påtalemyndigheter og advokater, tiltalte og eskorte her, og selv om avgjørelser ikke er gjenstand for anke eller revisjon, er de ikke kledd i en hard form for dom. Likevel kan en rekke saker som ble behandlet i forfatningsdomstolen kalles “høyt profilerte”. I 1993 konkluderte forfatningsdomstolen således at virksomheten til Boris Jeltsin som president var i strid med grunnloven. På bakgrunn av selve denne avgjørelsen stemte det øverste sovjet for å avslutte Jeltsins makter, deres overføring til visepresidenten og innkalling av den ekstraordinære kongressen. Og snart åpnet stridsvogner ild mot Det hvite hus, der Rutskoy, Khasbulatov, varamedlemmer og deres støttespillere som var imot presidenten hadde sperret seg …

I 1995 bekreftet den nye sammensetningen av forfatningsdomstolen lovligheten av de fleste av de normative handlingene til Boris Jeltsin, som dermed prøvde å avslutte krigen i Tsjetsjenia og gjenopprette effekten av landets grunnlov der. Og i 2014 nektet forfatningsdomstolen å behandle klagen til en innbygger i Togliatti, Dmitry Tretyakov, om at høyesterett ikke godtok hans påstand om påstanden om forfatningen av oppløsningen av Sovjetunionen etter avgjørelsen fra Rådet for republikker av Sovjetunionens øverste sovjet 26. desember 1991.

Anbefalt: