Er Det Mulig å Offisielt Jobbe I To Jobber

Innholdsfortegnelse:

Er Det Mulig å Offisielt Jobbe I To Jobber
Er Det Mulig å Offisielt Jobbe I To Jobber

Video: Er Det Mulig å Offisielt Jobbe I To Jobber

Video: Er Det Mulig å Offisielt Jobbe I To Jobber
Video: Adrian, driftstekniker og MGP-artist 2024, Kan
Anonim

Å se på nettsteder med ledige stillinger betyr ikke alltid en persons ønske om å bytte arbeidsgiver til en annen - ofte søker folk å finne en deltidsjobb ved å ta en annen eller til og med en tredje jobb. Men er det mulig i dette tilfellet å få en jobb offisielt?

Er det mulig å offisielt jobbe i to jobber
Er det mulig å offisielt jobbe i to jobber

Er det mulig å få offisiell ansettelse på to arbeidssteder?

Russisk arbeidslovgivning forhindrer ikke samtidig arbeid to eller flere steder - i samsvar med artikkel 60.1 og 282 i arbeidskoden har en person som er offisielt ansatt i en organisasjon rett til å jobbe deltid på fritiden. Videre kan en kombinasjon av jobber være både interne, når en person "måneskinner" i sin egen organisasjon, eller ekstern. For eksempel, hvis en universitetslærer i fritiden med studenter administrerer universitetets nettside (og mottar halvparten av ingeniørprisen for dette), vil kombinasjonen være intern hvis han samtidig foreleser ved en annen utdanningsinstitusjon eller gjennomfører kurs for å forberede seg til eksamen i et privat utdanningssenter utenfor.

Samtidig forstyrrer ikke ansettelse "i henhold til loven" i andre omgang i dette tilfellet. Videre fastsetter ikke loven antall organisasjoner der samme person kan være offisielt ansatt ved inngåelse av avtale, betaling av skatt og levering av offisielle garantier. Så for eksempel "holder regnskapsførere ofte" opptegnelser "for flere organisasjoner samtidig, mens forholdet til hver av dem kan" formaliseres ".

Når du jobber offisielt to eller flere steder, må imidlertid flere vilkår være oppfylt:

  • en av jobbene er den viktigste;
  • arbeidsoppgaver ved andre jobber utføres i fritiden fra hovedarbeidsbelastningen;
  • med en deltidsansatt inngås en arbeidsavtale som tydelig angir hans rettigheter, forpliktelser og arbeidsplan.
  • på arbeidsplassen er arbeidsmengden ikke mer enn halvparten av en hel arbeidsuke.
Bilde
Bilde

Hvis en person jobber flere steder samtidig, bør den totale ukentlige arbeidsmengden ikke overstige 1,5 av "normen" som er etablert ved lov. For medisinske og farmasøytiske arbeidere, så vel som for lærere og kulturarbeidere (som ofte arbeider "underbelastet" på sitt hovedarbeidssted), etableres spesielle beregningsregler. For eksempel kan helsearbeidere som arbeider på landsbygda eller i små landsbyer, i noen tilfeller jobbe deltid opptil 39 timer i uken.

Som ikke kan jobbe deltid

Ikke alle borgere har rett til "offisielt deltidsarbeid", for noen kategorier av personer er deltidsjobber "forbudt". Så de kan ikke få en ny jobb i tillegg til den viktigste:

  • tenåringer som ikke har nådd myndighetsalderen: maksimal tillatt arbeidstid for dem er strengere, for arbeidstakere under 16 år kan arbeidsmengden ikke overstige 24 timer i uken, fra 16 til 18 - 35 timer;
  • personer som arbeider i tunge eller farlige næringer - ekstra arbeidsmengde i dette tilfellet betraktes som en trussel mot helsen.

Det pålegges også begrensninger på personer hvis arbeid er direkte relatert til ledelse av kjøretøyer (sjåfører, lokførere osv.) - Tross alt kan overdreven arbeidsinnsats som fører til overarbeid utgjøre en trussel for andres liv og helse. Representanter for disse yrkene kan bare få en annen jobb hvis arbeidsoppgavene ikke er relatert til "kjøring".

Bilde
Bilde

Forbudet mot "parallell ansettelse" gjelder også representanter for en rekke yrker, hvor kombinasjon av stillinger kan føre til korrupsjon eller interessekonflikt: disse er påtalemyndigheter og politimyndigheter, kommunale tjenestemenn, medlemmer av regjeringen, dommere og advokater, etc.

Funksjoner på enheten for en ny jobb

Prosessen med å få en ny jobb har en rekke særegenheter. Så hvis vi snakker om eksterne deltidsjobber, vil en pakke med dokumenter som sendes til personalavdelingen inneholde et pass, om nødvendig, et vitnemål som bekrefter faktumet med å ha en spesialutdanning (original eller bekreftet kopi) eller annet dokumentasjon på riktige kvalifikasjoner. Hvis arbeidsforholdene på arbeidsplassen er skadelige eller farlige, i samsvar med artikkel 283 i arbeidsloven, har arbeidsgiveren også rett til å be søkeren om jobb en attest for arbeidsforholdene ved hovedjobben. Etter at dokumentene er levert, signeres en arbeidsavtale der det er obligatorisk å indikere at dette er en deltidsjobb og arbeidsregimet er forhandlet frem.

Hvis vi snakker om deltidsarbeid i en annen stilling i din egen organisasjon, er alle dokumentene som er nødvendige for ansettelse allerede tilgjengelige i personalavdelingen. I dette tilfellet er ansettelsesprosessen for en ansatt ekstremt enkel og kommer til å bare signere en annen ansettelseskontrakt.

Bilde
Bilde

Registreringer av deltidsarbeid i arbeidsboken

Kombinasjonsarbeid kan enten registreres i arbeidsboken, eller forbli "bak kulissene" - alt avhenger av ønsket fra den ansatte selv.

Samtidig oppbevares arbeidsboken alltid av hovedarbeidsgiveren - den utstedes kun til arbeidstakeren ved avskjedigelse, og alle oppføringer i den føres inn av personalet i personalavdelingen fra "hoved" -jobben. Derfor, for at det "parallelle" arbeidet skal gjenspeiles på arbeidssidene, må arbeidstakeren kontakte arbeidsgiveren med en tilsvarende forespørsel. Og selv om vi snakker om arbeid i en ekstern organisasjon, vil posten fremdeles bli gjort av personalbetjenter fra stedet for hovedarbeidet.

Hvis det er nødvendig at informasjon om arbeid "på siden" blir inngått i arbeidskraften, legges det til en ansettelseskontrakt inngått med en annen organisasjon eller en signert arbeidsordre til søknaden med en anmodning om å gjøre en tilsvarende oppføring i dokumentet.

Men å jobbe to steder med to arbeidsbøker er ulovlig. Dokumentet som bekrefter "arbeidstiden" til den ansatte, må bare eksistere i en enkelt kopi, lagret på hovedarbeidsstedet. Og for å få en ny arbeidsbok og bli formalisert for to "hoved" jobber samtidig - et direkte brudd på loven.

Bilde
Bilde

Hvis faktumet med å ha et nytt dokument "dukker opp" - selskapet som utstedte det, kan bli straffet, og den ansatte selv kan ha problemer med å beregne ansiennitet og beregne pensjon, tegne skattefradrag osv. Det er også mulig å bringe en person som har brutt arbeidslovgivningen på denne måten til administrativt ansvar.

Sosiale garantier for deltidsarbeidere

En deltidsarbeider er en fullverdig ansatt i organisasjonen som har alle arbeidsrettigheter. Arbeidsgiveren gir alle de nødvendige bidragene som tas med i beregningen av en fremtidig pensjon eller når han mottar skattefordeler; i tilfelle sykdom blir sykefraværet betalt av hver av arbeidsgiverne (i dette tilfellet er det imidlertid nødvendig å utstede to sykefraværssertifikater); feriepenger betales; når man bestemmer lønnsstørrelsen, tas det hensyn til regionale godtgjørelser og andre økende koeffisienter osv. De eneste unntakene fra denne regelen er regionene i det fjerne Nord og områder som er lik dem - i dem kan fordeler utelukkende brukes på hovedstedet av arbeid.

I tillegg bestemmer artikkel 297 i arbeidskoden for Den russiske føderasjon at ansatte som kombinerer arbeid med studier på deltid eller kveldsform kun betales for studiepermisjon på hovedarbeidsstedet.

Men deltidsarbeidere er i en ganske fordelaktig stilling når det gjelder registrering av vanlige ferier: I den andre jobben bør permisjon gis samtidig som på hovedtjenestestasjonen. Samtidig gjelder ikke regelen "permisjon innvilges etter seks måneders arbeid": selv om det er gått 2-3 måneder siden ansettelsestidspunktet for den andre jobben, er sjefene forpliktet til å signere permisjonssøknaden " på forhånd". Og hvis en ansatt på hovedstedet har rett til en "utvidet" ferie - på stedet for deltidsarbeid, har han rett til å "legge til" dagene som er tatt for egen regning til ferien.

Anbefalt: