Hva Er Profesjonell Deformasjon

Innholdsfortegnelse:

Hva Er Profesjonell Deformasjon
Hva Er Profesjonell Deformasjon

Video: Hva Er Profesjonell Deformasjon

Video: Hva Er Profesjonell Deformasjon
Video: Profesjonalitet 2024, April
Anonim

Profesjonell aktivitet påvirker personens personlighet betydelig. Det fremmer utviklingen av ulike kvaliteter som kreves i hans arbeid. Men på den annen side kan yrket ha en negativ innvirkning, som psykologer kaller profesjonell deformasjon.

Hva er profesjonell deformasjon
Hva er profesjonell deformasjon

Profesjonell deformasjon

Profesjonell deformasjon er endringer i personlighet, karakter, verdier, atferd og andre kvaliteter som oppstår under påvirkning av profesjonell aktivitet. De personene hvis arbeid er nært knyttet til andre mennesker er mest utsatt for deformasjon. Dette er ledere, tjenestemenn, psykologer, lærere, leger, personalspesialister, ledere, militært personell, etc.

Ofte kommer profesjonell deformasjon til uttrykk i en formell holdning til mennesker, økt aggressivitet, utilstrekkelig oppfatning av situasjoner og mennesker, forsvinningen av livet og moralske verdier. Slike endringer kan være episodiske eller bli et stabilt personlighetstrekk. En profesjonell deformasjon manifesterer seg i oppførsel, tale, vaner og til og med en persons utseende.

Typer av profesjonelle misdannelser

En av de spesielle tilfellene av profesjonell deformasjon er administrativ glede. Denne tilstanden er preget av en overdreven entusiasme for sin makt, rus med den. Denne deformasjonen fører til misbruk av embetet, administrativ vilkårlighet og misbruk av ens stilling.

Ledelseserosjon er den andre typen profesjonell deformasjon. Denne staten er iboende i representanter for lederstillinger. Langvarig periode som leder fører ofte til at en person begynner å ta ineffektive og ineffektive beslutninger. Dette skyldes det faktum at lederen som gleder seg over makten hele tiden prøver å utvide sine krefter og total kontroll, og virksomhetens interesser for ham forsvinner i bakgrunnen. Bevist ledelsesmetoder blir ineffektive, men personen fortsetter å følge dem, fordi ikke i stand til å lære nye ledelsesmetoder. "Behandling" av denne typen profesjonell deformasjon er fjerning fra ledelsen eller overføring til en annen stilling.

Den tredje typen profesjonell deformasjon er utbrenthet. Det kommer til uttrykk i likegyldighet, fysisk utmattelse, følelsesmessig utmattelse, negativ holdning til mennesker og negativ selvoppfatning av seg selv i yrket. De mest utsatte for emosjonell utbrenthet er individer som mangler autonomi (for eksempel kvinner med lave lønninger), samt altfor folkorienterte idealister, myke, humane, besatt av deres ideer. Følelsesmessig kalde mennesker er også utsatt for utbrenthet, og foretrekker å begrense negative følelser i seg selv. Risikoen for å utvikle emosjonell utbrenthet øker med langvarig og intens psyko-emosjonell aktivitet, en ugunstig psykologisk atmosfære i teamet, og fraværet av en klar organisering og planlegging av arbeidet.

Anbefalt: