Hvordan Bevise Moralsk Skade

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Bevise Moralsk Skade
Hvordan Bevise Moralsk Skade

Video: Hvordan Bevise Moralsk Skade

Video: Hvordan Bevise Moralsk Skade
Video: Как доказать моральный вред 2024, Kan
Anonim

Når du fremsetter en påstand med krav om erstatning for moralsk skade, er det mange vanskeligheter med å fastsette bevisbasen, både for å fastslå faktum for å forårsake den angitte skaden, og for å bestemme størrelsen på erstatningen.

Hvordan bevise moralsk skade
Hvordan bevise moralsk skade

Bruksanvisning

Trinn 1

Begrepet "moralsk skade" er nevnt i forskjellige lovgivningsakter i Russland. Dermed bestemmer artikkel 151 i den sivile koden for Den russiske føderasjon at moralsk skade er fysisk eller psykisk lidelse forårsaket av handlinger som bryter med personlige ikke-eiendomsrettigheter eller inngriper andre ikke-materielle fordeler med en borger.

Når du søker til domstolen med krav om erstatning for moralsk skade, er det nødvendig å bevise det faktum at det forårsaker moralsk og fysisk lidelse, skylden til påføreren av skade, samt årsakssammenhengen mellom handlinger fra påføreren og skaden som har oppstått.

Steg 2

I tilfeller av erstatning for moralsk skade, er alle bevismidler gitt i art. 55 i Den russiske føderasjonskodeksen: forklaringer fra partene og tredjeparter, vitnesbyrd om vitner, skriftlige og materielle bevis, ekspertuttalelser.

Alt bevis må oppfylle kravene om relevans og tillatelse.

Trinn 3

Det faktum at det påføres fysisk lidelse, noe som resulterer i arbeidsuførhet, funksjonshemning osv., Godtar domstolene som regel et ubestridelig bevis på påføring av moralsk skade. I dette tilfellet vil det bli bekreftet av sertifikater fra sykehuset, legevakten, utdrag fra sykehistorien, en protokoll om administrativ lovbrudd, forklaringer fra saksøker, en medisinsk undersøkelse og konklusjonen til en rettsmedisinsk ekspert.

I dette tilfellet fortsetter retten fra det faktum at jo mer alvorlig helseskaden er, desto mer alvorlig fysisk lidelse opplevde offeret.

Når det påvises ikke-økonomisk skade i form av fysisk lidelse, er det nødvendig å overbevise retten om at søkeren opplevde alvorlig fysisk smerte, noe som bekreftes av dokumentasjon eller vitnesbyrd.

Trinn 4

Når en straffbar handling er begått mot saksøkeren innen menneskeliv og helse, er moralsk skade erstatning i henhold til loven.

Trinn 5

Bevis for moralsk skade i forbindelse med ærekrenkelse og fornærmelser kan være vitnesbyrd, lyd- og videoopptak eller et skriftlig dokument, hvis fornærmelsen uttrykkes skriftlig.

Trinn 6

Når materielle skader påføres, for eksempel når en ting blir stjålet, er det ikke dyrt, men på grunn av dens betydning for offeret, er det mulig å bevise påføring av moralsk skade og rettferdiggjøre kompensasjonsbeløpet som skal kompenseres hvis bevis blir presentert for retten at personen henvendte seg til en psykolog for å få hjelp, en psykiater, til medisinske institusjoner med klager over en helseforstyrrelse.

Et sertifikat fra sykehuset om behandling indikerer imidlertid ikke tilstedeværelsen av moralsk skade. Det er nødvendig å bevise en årsakssammenheng mellom hendelsen og skaden. I slike tilfeller bør du sørge for at legeattestene må indikere årsaken til helseforstyrrelsen - det faktum at du forårsaker moralsk skade, det vil si at det er på grunn av den opplevde hendelsen at helseproblemer har oppstått. Det er nødvendig å henlede legenes oppmerksomhet, for eksempel på tap av søvn, en konstant tilstand av angst og fortelle hva årsaken til slik angst er.

Dårlig helse, nedsatt appetitt, apati, nervøsitet, depresjon kan være bevis på sterke følelser.

Trinn 7

I tilfeller av ulovlig domfellelse, tiltale, anvendelse av forvaring som et forebyggende tiltak eller ileggelse av en administrativ straff i form av arrestasjon eller kriminalitetsarbeid, vil beviset på moralsk skade allerede være frifinnelsen av retten, beslutningen om å avslutte straffesak på frikjennende grunnlag, etc.. d.

Trinn 8

I tilfelle tap av en kjær, er det nødvendig å bevise nærheten til familiebånd, arten av forholdet mellom søkeren og den avdøde slektningen, om de bodde sammen, om de hadde en felles husstand, om de hadde felles interesser, venner, hvor ofte de så hverandre osv.

Trinn 9

Manglende evne til å fortsette et aktivt sosialt liv, avsløring av familie- og medisinske hemmeligheter, formidling av usann informasjon som miskrediterer borgerens ære, verdighet eller forretningsmessige omdømme osv. Vitner også om påføring av moralsk skade.

Anbefalt: