Er Straffeprosessloven Med Tilbakevirkende Kraft

Innholdsfortegnelse:

Er Straffeprosessloven Med Tilbakevirkende Kraft
Er Straffeprosessloven Med Tilbakevirkende Kraft

Video: Er Straffeprosessloven Med Tilbakevirkende Kraft

Video: Er Straffeprosessloven Med Tilbakevirkende Kraft
Video: Michael already knew that Fredo was the traitor 2024, April
Anonim

Landets rettssystem må oppfylle tidens behov. Dette er hovedårsaken til at reform og kontinuerlig forbedring av lovene blir uunngåelig. Dessuten er statens oppgave ikke bare å godkjenne innovasjoner på alle livssfærer, men også å beskytte individets rettigheter. Spesielt gjelder dette aspektet straffeprosesslovens tilbakevirkende kraft.

Er straffeprosessloven med tilbakevirkende kraft
Er straffeprosessloven med tilbakevirkende kraft

Betydningen og anvendelsen av lovens tilbakevirkende kraft

En lovs tilbakevirkende kraft er en betingelse der denne loven kan brukes på hendelser eller fakta som skjedde før ikrafttredelsen av den adopterte normative handlingen. På dette spørsmålet sier artikkel 54 i den russiske føderasjonens grunnlov at lover som forverrer eller avskaffer rettighetene til en lovbrudd har ingen tilbakevirkende kraft. Det vil si at hvis en person i går begikk en handling som ikke tidligere ble ansett som kriminell, men i dag har den blitt slik, vil han ikke holdes ansvarlig.

Mer detaljert er driften av straffeprosessloven, avhengig av tid, beskrevet i straffeloven i Russland. Spesielt vurderes spørsmålet om å anvende lovens tilbakevirkende kraft i artikkel 10. En straffelov som skjerper straff, etablerer ansvar for første gang eller på en eller annen måte krenker rettighetene til deltakere i straffesaker, gjør ikke har tilbakevirkende kraft. For eksempel kan en siktede ikke få en strengere dom hvis en mildere lov var i kraft på tidspunktet for rettssaken startet.

Typer straffelovens tilbakevirkende kraft

Når det gjelder vedtakelse av endringer som reduserer straff, avskaffelse av handlingens kriminalitet eller på annen måte forbedret posisjonen til lovbruddet, har straffeprosessloven tilbakevirkende kraft. Hvordan implementeres dette prinsippet i praksis? Skille mellom enkel og revisjonskraft med revisjon. Den enkle variasjonen gjelder mistenkte eller tiltalte som ennå ikke er dømt. Hvis en artikkel i loven for øyeblikket endres til en mindre alvorlig, kan dommeren ta hensyn til dette under rettssaken.

Revisjonsstyrken til straffeprosessloven gjelder de personer som allerede er dømt før vedtakelsen av de formildende endringene. I dette tilfellet er alle straffesaker gjenstand for gjennomgang, der det på tidspunktet for den oppdaterte loven vil bli pålagt en mindre streng straff, eller situasjonen til den domfelte ellers ville blitt forbedret.

For eksempel ble det 7. desember 2011 vedtatt en endring i føderal lov nr. 420, som avkriminaliserer påføring av materiell skade i mengder opp til 250 tusen rubler ved misbruk av tillit eller bedrag. Dette betyr at en person som soner en dom for denne handlingen, kan søke om annullasjon av domfellelsen. Hvis kategorien for forbrytelsen endres til en mindre alvorlig, kan den domfelte stole på en revisjon av domfellelsen med en nedgang i perioden for tilbakebetaling av domfellelsen.

Straffeprosesslovens tilbakevirkende kraft gjelder ikke i tilfeller der straffen er fullstendig sonet. Revisjon av dommen blir umulig. Foreløpig vurderes spørsmålet om annullering av en kriminell journal, selv om personen sonet den fastsatte fengselsperioden, og først da kriminaliteten ved hans handling ble eliminert i den nye straffeloven.

Anbefalt: