Hva Er Arbeidstidsnormen

Innholdsfortegnelse:

Hva Er Arbeidstidsnormen
Hva Er Arbeidstidsnormen

Video: Hva Er Arbeidstidsnormen

Video: Hva Er Arbeidstidsnormen
Video: Arbeidstid i spesialisthelsetjenesten – om sammenhenger, risiko og helseeffekter 2024, Kan
Anonim

Lovgivningen fastslår normene for tiden som en ansatt trenger for å utføre sine arbeidsoppgaver. Arbeidstidsnormer er fastsatt i en formalisert ansettelseskontrakt, arbeidsforskrifter og profesjonelle (jobb) instruksjoner.

Hva er arbeidstidsnormen
Hva er arbeidstidsnormen

Konseptet arbeidstid av normal varighet

Den vanlige tiden på jobben bestemmes av loven og arbeidskoden i landet. De viktigste generelt aksepterte normene i arbeidsflyten er skiftet og uken. Basert på artiklene i arbeidskoden, må arbeidsuken være opptil 40 timer. Denne tidsnormen er grensen i intervallet for kalenderuken.

Hovedtypene i arbeidsuken er: fem dager, med to fridager og seks dager - 1 fridag. Hovedarbeidsplanen for bedrifter gir 5 virkedager. Men det er organisasjoner der anvendelsen av en slik norm er upraktisk eller umulig. Utdanningsinstitusjoner som distribuerer følelsesmessig og fysisk stress i samsvar med etablerte fysiologiske standarder, bruker en seks-dagers arbeidsuke. Dette inkluderer også virksomheter som opererer i tjenestesektoren (butikker, kjøpesentre, tjenesteleverandører), offentlige etater. Antall timer fordeles i dette tilfellet proporsjonalt med alle dager i arbeidsperioden.

Spesielle tidsnormer

Loven gir også andre typer arbeidstidsrasjonering for spesielle kategorier - disse er redusert og deltid.

Kortere arbeidstid betyr en arbeidsperiode kortere enn vanlig, men med full lønn. Det er lovlig gitt en forkortet arbeidsuke for visse kategorier av personer. For arbeidende ungdommer under 16 år kan arbeidsperioden ikke overstige 24 timer i uken. En person mellom 16 og 18 år kan jobbe opptil 35 timer. For studenter som gjennomgår heltidstrening og jobber parallelt i fritiden, er det satt 50% av tidsnormen for arbeidere i samme alder.

Det er spesielle standarder for funksjonshemmede - funksjonshemmede i I- og II-gruppene. Tidsgrensen er satt for dem - opptil 35 arbeidstimer per uke.

Ansatte som er involvert i farlig og skadelig arbeid har rett til å anvende normene for redusert arbeidstid. Bedriften lager lister over stillinger og yrker som er involvert i farlige næringer, og på bakgrunn av dette etableres en 36-timers arbeidsuke.

En deltidsrate har mange likheter med en redusert sats. Den har også kortere varighet enn normalt, men den aksepteres og formaliseres av en ansettelsesavtale mellom arbeidstaker og organisasjon. Arbeid med ufullstendig tidsplan må utarbeides skriftlig, bare da vil det ha juridisk kraft. Vanligvis brukes denne tidsraten for deltidsarbeid. Individuelle normer og tidsplan er spesielt godkjent for dem.

Anbefalt: