Hvordan Deltidsarbeid Skiller Seg Fra Forkortet Arbeid

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Deltidsarbeid Skiller Seg Fra Forkortet Arbeid
Hvordan Deltidsarbeid Skiller Seg Fra Forkortet Arbeid

Video: Hvordan Deltidsarbeid Skiller Seg Fra Forkortet Arbeid

Video: Hvordan Deltidsarbeid Skiller Seg Fra Forkortet Arbeid
Video: Hvordan sikre og inndrive pengekrav? 2024, April
Anonim

Når det blir nødvendig å etablere en spesiell arbeidsplan, forveksler folk ofte hva slags arbeidsdag de har krav på i henhold til loven: ufullstendig eller forkortet, og de mener at det ikke er noen forskjell mellom disse begrepene. Det er det imidlertid ikke.

Hvordan deltidsarbeid skiller seg fra forkortet arbeid
Hvordan deltidsarbeid skiller seg fra forkortet arbeid

Hvem arbeidsdagen er forkortet til

En kortere arbeidsdag blir gitt enten før ferien, eller bare for visse kategorier arbeidere. Hver av dem blir diskutert i detalj i den russiske føderasjonens arbeidskodeks, spesielt i artikkel 92. Disse inkluderer: ungdommer (til de fyller 16 år, kan de jobbe maksimalt 16 timer i uken, før de når voksenlivet., maksimumet er en 35-timers arbeidsuke); funksjonshemmede, og enten gruppe I eller II (deres ukentlige pris er 35 arbeidstimer); arbeidstakere hvis arbeidsforhold er anerkjent som skadelige og (eller) farlige. For dem bør arbeidsuken ikke være mer enn 36 timer.

Til tross for det lavere antall arbeidstimer (sammenlignet med normen), betales arbeidstakere fullt ut for arbeidstakere som har kortere arbeidstid.

Spesialmodus: arbeidsdag, men deltid

Arbeid på deltid betales annerledes. På anmodning fra den ansatte etableres en slik arbeidsmåte for ham med en betaling som vil være proporsjonal med arbeidstiden. For eksempel, hvis normen for denne stillingen i denne institusjonen er 8 timer om dagen, kan en ansatt jobbe 6 timer (som avtalt med administrasjonen). I dette tilfellet vil betalingen bare gå til ham i disse 6 timene.

Avhengighet kan også være av mengden arbeid som utføres.

Deltidsarbeid kan etableres for enhver ansatt med tillatelse fra ledelsen (hvis den mener at et slikt regime ikke vil skade virksomheten). Arbeidsgiveren er forpliktet til å etablere den for en gravid kvinne (på hennes forespørsel), samt for personer som tar seg av et funksjonshemmet barn. Dette regimet er regulert av arbeidskoden (artikkel 93, 94), så vel som andre lover (for eksempel 181-FZ, som berører noen aspekter av funksjonshemmede). En funksjonshemmet i III-gruppen kan skrive en søknad om deltidsjobb, hvis en slik arbeidsmåte er anbefalt av leger i IPRI (et rehabiliteringsprogram utviklet individuelt for hver funksjonshemmet). Derfor, når du ansetter mennesker med nedsatt funksjonsevne, er det nødvendig å kreve fra dem, i tillegg til et funksjonshemningssertifikat, et rehabiliteringsprogram. Unge mødre blir ofte bedt om å opprette et slikt regime: de kan kombinere arbeid og omsorg for et lite barn.

Deltid og kortere arbeidstid er altså helt forskjellige arbeidsmåter, og hovedforskjellen er i lønnssatsene.

Anbefalt: